“We schenken de wereld met magische kenmerken”
In moderne seculiere samenlevingen groeit het geloof in mystiek, opgeleide mensen zijn geïnteresseerd in irrationeel. Wat gebeurt er met ons? Antwoorden van de socioloog Frederick Lenoir.
Interview met Frederick Lenoar – religieus, socioloog, auteur van de studie “Boeddhisme in Frankrijk” en co -auteur van “Books of Wisdom”.
Psychologieën: Wat mensen bedoelen als ze over irrationeel praten?
Frederick Lenoir: Wat ze niet begrijpen! Dit woord heeft nog steeds een schaduw van verwaarlozing. Dit is het erfgoed van de XIX eeuw, toen alles wat geest en wetenschap niet kon verklaren, werd beschouwd als niet -bestaand, vals of illusief. Het is echter deze aanpak die volledig illusoir is.
Allereerst, vanwege het feit dat veel fenomenen, zoals telepathie, helderziendheid, hypnose, die vandaag worden gepresenteerd, morgen een logische verklaring kunnen ontvangen. Ten tweede, en de belangrijkste, omdat de mens en de wereld tegelijkertijd rationeel en irrationeel zijn. Seksualiteit, verlangen, liefde, creativiteit in de meeste gevallen zijn niet vatbaar voor het decoderen. Dat dit echter – echte ervaringen of illusoire sensaties is?
Descartes schaamde zich niet om toe te geven dat zijn methode, die de filosofische basis van de moderne wetenschap legde, hem in een droom verscheen. De afgelopen 30 jaar hebben veel filosofen en antropologen geprobeerd de verbeelding en mythen te rehabiliteren als componenten van ons wezen, hoewel hun inspanningen niet altijd welkom zijn.
Wilt u het risico lopen te zeggen dat er in het moderne Europa een hoogtijdagen is van irrationeel?
F. L.: Dit is absoluut zo. En in deze zin houden we niet op een uitzondering te zijn, omdat de meeste samenlevingen altijd een manier hebben gevonden om de irrationele kant van een persoon een vrije loop te geven. In wezen werd deze kant eeuwenlang in Europa weerspiegeld in twee instellingen: in de positivistische wetenschap die het verwierp, en in de kerk die het voor zijn eigen doeleinden gebruikte.
Desalniettemin zijn we de afgelopen jaren aanwezig bij het herzien van de wetenschappelijke benadering – wetenschap wordt bescheidener in haar ambities, erkent het bestaan van toeval. Tegelijkertijd houdt het gezag van religie niet op om onbetwistbaar te zijn, wat ons verlangen naar irrationeel bevrijdt, dat al lang is onderdrukt. Dit is een soort terugkeer naar evenwicht.
Waarom contrasteer je religie en irrationeel? Is het geloof niet van nature irrationeel?
F. L.: Het is irrationeel, maar alleen voor zover het niet is gebaseerd op dogma’s, maar op subjectieve ervaring of onthullingen. Desalniettemin, zoals de socioloog Max Weber duidelijk aantoonde, lijkt het idee van God-maker die bevelen https://gemiddeldepenis.com/mannelijke-waardigheid-doet-grootte-ertoe/ geeft en de wereld met betekenis onderschrijft een krachtige rationalisatie, die tegen de magische visie van de wereld is, waarin raadsels zijn en magie.
Daarom verscheen de moderne wetenschap in het westen binnen het christelijke geloof en verzette er alleen maar tegen. Tegenwoordig delen de meeste mensen niet helemaal een systeem van religieuze ideeën over de wereld. Wij zijn getuigen van de ineenstorting van de traditionele religie tegen de achtergrond van de hoogtijdagen van fuzzy overtuigingen: voor de duivel, de hervestiging van zielen, terugkeren van de andere wereld, naar de engelen. We geven de wereld opnieuw magische kenmerken.
Wat is zo’n magisch denken?
F. L.: We voelen ons een werkobject van de krachten van mysterieus en belangrijk tegelijkertijd, die voor het goede kunnen worden gecontroleerd. Een religieus persoon die problemen heeft met geld, een bankbiljet op straat gevonden, zal denken: “Dit is een geschenk van God, de Heer denkt aan mij en houdt van mij”.
Een rationeel persoon zal zeggen dat dit een ongeluk is. De aanhanger van magisch denken zal zijn uitleg bieden: “Luister, vandaag, 3 maart 3 uur en 3 – mijn favoriete nummer”, of: “Mijn vrouw heet hetzelfde als deze straat”, of: “Het is goed dat ik ging aan vandaag tovenaar “. Zulke mensen zien overal tekenen, zijn erg pragmatisch en vertrouwen niet op logica.
En wat is het verschil tussen magisme en spiritualiteit?
F. L.: Door te dragen voor voorspellingen, fortuinen op tarotkaarten, kan het gebruik van amuletten en mysterieuze drankjes ons leiden tot vervreemding van onszelf, en uiteindelijk – tot de afwijzing van vrijheid en aan onszelf werken. Het spirituele principe gaat voort uit de overtuiging dat we vrij zijn en moedigt ons aan om inspanningen te doen om de wereld te kennen en onszelf te veranderen. Dus als magisme te veel kracht over ons neemt, blijken magisch denken en spiritualiteit antagonisten te zijn.
No Comments